6 Mart 2011 Pazar

Brioche

Baya uzun bir aradan sonra tekrar merhaba...
Ben ilk defa  denedim Brioche u, Fransada cok cok sevilen,genellikle pastahanelerden alinan,ama evde yapilani da hic biseye benzemeyen, cok tatli olmayan,genelde recel,bal,ya da meshur cikolata ezmesiyle  yenen ekmek- kek arasi bir unlu mamul :) 
Sabah kahvaltilarininin yada saat 5 civari atistirmalarin en yakin dostu :)

Malzemeler
  • 500gr un
  • 50 gr toz seker
  • 10 gr tuz
  • 1, 5 paket instantane maya (yada 1 kare yas maya)
  • 110 gr ilik su+sut
  • 4 yumurta (1 tanesi uzerine surmek icin ayrilacak
  • 125 gr tereyag (oda isisinda)

Yapilisi
Unu tezgaha dokun,ortasini havuz seklinde acin,,seker,tuz,3 yumurtayi,ve maya ile karistirdiginiz ilik su+sut karisimini dokun. Ve yogurma islemi gecin,ben elle yaptigim icin islem biraz uzun suruyor dogrusu,iyice yogurmak (10dak kadar) ve hamurun sekil almasini saglamak lazim,elinize cok yapisirsa azicik un ekleyin,ve kendinizi bir pizza ustasi sanarak hamurun ters duz cevirerek iyice yogurun! :)

Kup kup kestiginiz,isinmis tereyagini ekleyip,yogurmaya devam,10dk kadar daha,pat pat diye vurmaniz gerekiyor hatta hamuru,guzel bir kivama geldigi zaman,isigini actiginiz firinda hamurunuzu 1,5 saat kadar dinlendirin,uzerine nemli bir bez ortmeyi unutmadan tabii...

Akabinde hamuru yine yeni yeniden biraz yogurup,dogru buzdolabina koyun,bir gece dinlendirmek en iyisi,ertesi gun,hamuru dolapdan cikarip 15 dak kadar isinmasini saglayin,tekrar isigi acilan firinda 1,5 saat dinlendirin ve en sonunda arzu ettiginiz kalibi yaglayip,istenilen sekli verin(ben 8 top yapip bunu dikdortgen kek kalibinda yapmayi tercih ettim) uzerine bir yumurta sarisini surup,180°C de onceden isitilmis firinda 30 la 40 dak arasi pisirin.Bon apétit ! :)

Notlar
  • Her ne kadar tv de gordugum ustanin tarifine a dan z ye kadar uysam da bir daha ki sefere biraz daha cok seker koymayi dusunuyorum,25g daha fazla mesela,ama bu tarif birebir bir ustanin tarifi oldugu icin,aynen koymayi uygun buldum,siz arzu ettigin sekilde yaparsiniz.
  • Bu yogurma islemi baya zor,yakinda bir robot edinme arzusundayin,Bree Van de Kamp tarzi olan model olsa iyi olur hani :)
  • ilk 15-20 dak dan sonra brioche un ustune aluminyum folyo koymanizi oneririm,yumurtanin cok kararmamasi acisindan.






3 yorum:

  1. bende denicem bir gun bunu, ellerine saglik :) bu arada seni mimledim

    YanıtlaSil
  2. evet bree ninkinden olsa iyi olur.değişik bir tarif olmuş.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. tesekkuerler fransali gelin,mimledin mi ? ne anlamda ;)

    tesekkurler lezzet sarayi,bree ninki kadar sofistike olmasada fransiz usulu ilk denememdi,hic de fena olmadi diyelim :)

    sevgiler,

    YanıtlaSil